T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / GÖLHİSAR - Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş Bilim ve Sanat Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM Hakkında Merak Ettikleriniz

GENEL BİLGİLER

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM bir devlet okuludur ve ücretsizdir.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM'de üstün zekalı ve üstün yetenekli tanısı konulan öğrencilere eğitim verilir.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM'de Genel Yetenek, Müzik ve Resim alanlarında eğitim verilir.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM öğrenci seçimleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme süreci ile yapılır.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM öğrenci seçme değerlendirmeleri ilkokul 1,2 ve 3. sınıf öğrencilerine yapılır.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM'e Burdur'un Gölhisar, Çavdır, Altınyayla, Tefenni ve Karamanlı ilçelerindeki öğrenciler gelir.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM'de dersler alanında uzman öğretmenler tarafından verilir.

 Prof.Dr. Sevgi Kurtulmuş BİLSEM'de dersler öğrencilerinin kendi okullarında dersleri olmadığı hafta içi akşam ve hafta sonu verilir.

 

Aşağıdaki bilgiler Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesine göre hazırlanmıştır. Olası güncellemeler için Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesini inceleyebilirsiniz. Burayı tıklayarak yönergeye erişebilirsiniz. 

 

A-AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR

Soru 1: Bilim ve Sanat Merkezi Yönergesinin amacı nedir?

Yönerge'nin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluş, eğitim ve öğretim, yönetim ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. (Md.1).

Soru 2: Bilim ve Sanat Merkezi Yönergesinin kapsamı nedir?

Bu Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bilim ve sanat merkezlerinin kuruluşu, bu merkezlere devam edecek öğrencilerin seçilmesi, kayıt kabul işlemleri, öğretmenlerin seçilmesi ve hizmet içi eğitimleri ile bilim ve sanat merkezlerinde gerçekleştirilecek eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsar. (Md.2).

Soru 3:Alan/Disiplin Nedir?

Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü, bilim dalı, program uygulama tablosunda mevcut bulunan alınması zorunlu temel alanlar ve seçmeli alanlardır. (Md.4).

Soru 4:Bilim ve Sanat Merkezi kayıt bölgesi nedir?

Birden fazla bilim ve sanat merkezi bulunan il ve ilçelerde bilim ve sanat merkezlerinin öğrenci kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştirecekleri bölgeyi ifade eder. (Md.4).

Soru 5:Bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) nedir?

Özel yetenekli bireylerin bilim ve sanat merkezlerinde takip ettikleri program esas alınarak gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları, performansları doğrultusunda hedeflenen amaçlara yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 6:Bireysel yetenekleri fark ettirme programı (BYF) nedir?

Genel zihinsel yetenek alanından tanılanan ve destek eğitim programını tamamlayan öğrencilerin bireysel yeteneklerini fark etmeleri amacıyla yürütülen eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 7:Danışman öğretmen kimdir?

Öğrencinin proje üretimi ve yönetimi programı aşamasında birlikte çalıştığı öğretmendir.(Md.4).

Soru 8:Danışman rehber öğretmen kimdir?

Öğrencilerin zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerini izlemek; devam ettiği örgün eğitim kurumu, aile ve çevresi ile olumlu iletişim kurmalarına destek olmak üzere görevlendirilen öğretmendir.(Md.4).

Soru 9:Destek eğitim odası nedir?

Okul ve kurumlarda kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel yetenekli   öğrencilerin sunulan eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla özel araç gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamlarıdır. (Md.4).

Soru 10:Destek eğitim programı nedir?

Genel zihinsel yetenek alanından tanılanan öğrencilerin tüm alan/disiplinlerle ilişkilendirilerek yürütülen eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 11:Özel yetenekleri geliştirme programı (ÖYG) nedir?

Müzik ve görsel sanatlar yetenek alanından uyum programını, genel zihinsel yetenek alanından ise bireysel yetenekleri fark ettirme programını tamamlayan öğrencilerin özel yeteneklerini geliştirmek amacıyla yürütülen eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 12:Özel yetenekleri geliştirme programı (ÖYG) nedir?

Müzik ve görsel sanatlar yetenek alanından uyum programını, genel zihinsel yetenek alanından ise bireysel yetenekleri fark ettirme programını tamamlayan öğrencilerin özel yeteneklerini geliştirmek amacıyla yürütülen eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 13:Özel yetenekli birey kimdir?

Yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen; yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren bireydir. (Md.4).

Soru 14:Program uygulama tablosu nedir?

Bilim ve sanat merkezinde uygulanan eğitim programlarının saat, süre, grup öğrenci sayısı, alan, yetenek geliştirme atölyeleri, seçmeli alan ve açıklamalarını gösteren tablodur. (Md.4).

Soru 15:Proje nedir?

Öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapmak, görüş geliştirmek, yeni bilgilere ulaşmak, özgün düşünce üretmek ve çıkarımlarda bulunmak amacıyla danışman öğretmen rehberliğinde grupla ya da bireysel olarak yapacakları çalışmaların tümüdür. (Md.4).

Soru 16:Proje üretimi ve yönetimi programı nedir?

Öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda/disiplinde danışman öğretmen rehberliğinde bireysel olarak veya grupla yürüttükleri eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 17:Uyum programı nedir?

BİLSEM'e yeni kaydı yapılan öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu öğrencilere bilim ve sanat merkezini tanıtmak için yürütülen eğitim programıdır. (Md.4).

Soru 18:Yetenek alanı nedir?

Özel yetenekli öğrencinin tanılandığı genel zihinsel yetenek alanı, görsel sanatlar yetenek alanı ve müzik yetenek alanıdır. (Md.4).

Soru 19:Yetenek geliştirme atölyeleri nedir?

Bilim ve sanat merkezlerinin temel alanları dışında öğrencilerin keşfetme, bağımsız düşünme, fikirlerini ifade etme imkânı sağlayan ve ürün odaklı yürüttükleri tüm eğitim ve öğretim çalışmalarını ifade eder. (Md.4).

 Soru 20: Bilsem'e aday gösterilme ve tanılama süreci nasıl yürütülür?

Bakanlıkça belirlenen tanılama yaşı veya sınıf seviyesi esas alınarak ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar ile müzik alanlarında özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin Bilsem'lere aday gösterilmesi ile ilgili iş ve işlemler, Bakanlıkça yayımlanan tanılama takvimi doğrultusunda yürütülür. (Md.8).

 Soru 21: Bilsem'e kayıt işlemleri nasıl yapılır?

Bilsem'e yerleştirme kararı alınan öğrencilerin kayıtları tanılama kılavuzunda belirtilen takvime göre velileri tarafından yaptırılır. Birden fazla BİLSEM bulunan yerlerde öğrencinin kaydı il tanılama sınav komisyonu tarafından belirlenen Bilsem'e yaptırılır. Tanılama kılavuzunda belirtilen takvim doğrultusunda kaydı yaptırılmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybeder. (Md.12).

 Soru 22: Bilsem' de devamsızlık hakkı ne kadardır?

Bilsem 'de bir eğitim ve öğretim yılında özürsüz devamsızlık süresi eğitim süresinin %30'unu geçemez. Devamsızlığı %20'ye ulaşan öğrenciye devamsızlık uyarısı gönderilir. Mazeret göstermeksizin devamsızlık sınırını aşanların kaydı dönem sonunda silinir. (Md.14).

Soru 23:  Bilsem'e kayıtlı öğrenciler hangi programlara alınır?

Bilsem 'e kayıtlı öğrenciler; uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme, proje üretimi ve yönetimi programlarına alınırlar. (Md.15).

Soru 24:Seçmeli alan/etkinlik/yetenek geliştirme atölyeleri nedir?

Uyum programı dışındaki diğer tüm programlarda yerel fırsatlar da değerlendirilerek seçmeli alan/etkinlik/yetenek geliştirme atölyeleri açılabilir. Öğrencilerin seçmeli alanlardan ders/etkinlik/yetenek geliştirme atölye seçimlerinde tanılandıkları yetenek alanlarına göre Program Uygulama Tablosunda belirtilen esaslara uygun seçim yapılır. (Md.16).

Soru 25: Öğrenciler Seçmeli alan/etkinlik/yetenek geliştirme atölyelerinden kaç saat yararlanabilir?

Öğrenciler temel alanlarda öngörülen ders/etkinlikleri öngörülen sürelerde almak şartıyla; seçmeli alan ders/etkinlik/yetenek geliştirme atölyelerinden haftada en az birini, en az 2 ders saati olarak alabilirler. Seçmeli ders/etkinlik/yetenek geliştirme atölyeleri seçiminde üst sınır aranmaz. Seçmeli etkinlik/ders/yetenek geliştirme atölyeleri kayıt güncelleme döneminde veli tarafından seçilir. (Md.16).

Soru 26: Ölçme ve değerlendirme ile ne amaçlanır?

Ölçme ve değerlendirme programların uygulama sürecinde ve sonunda öğrencilerin performanslarını ve yapılan etkinliklerin ne düzeyde başarılı olduğunu belirlemeyi amaçlar. (Md.24).

Soru 27: Programların süreç ve sonuç değerlendirmesi kimlerce yapılır?

Her eğitim programında, programların süreç ve sonuç değerlendirmesi danışman öğretmenlerce yapılır. Bakanlıkça hazırlanan Bilsem modülündeki "Eğitim Programı Değerlendirme Tablosu" ilgili alan öğretmenlerince doldurulur.  (Md.24).

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.11.2024 - Güncelleme: 01.11.2024 10:52 - Görüntülenme: 53
  Beğen | 0  kişi beğendi